Subsrcibe

[mc4wp_form id="825"]

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Invata engleza online

Blog Post

Frauda „Wangiri” – Cum te poti trezi cu o factura umflata la telefon, cum functioneaza si cum sa o eviti
Social, Stiri

Frauda „Wangiri” – Cum te poti trezi cu o factura umflata la telefon, cum functioneaza si cum sa o eviti 

Am decis sa scriem acest articol pentru a informa pe toata lumea despre cum poti fi pacalit atunci cand primesti apeluri de la numere de obicei din alte tari ( apeluri internationale ), frauda care inca exista in 2020.
Va rugam sa distribuiti articolul sau sa vorbiti cu cei mai in varsta din jurul vostru pentru ca de obicei acestia cad victime mai usor acestor tactici.

Cand primesti apeluri ( bip-uri ) de la numere din strainatate ( internationale ) ai fi tentat sa suni inapoi crezand ca ai la dispozitie minute internationale.
Problema este ca aceste numere au suprataxa si nu le poti bloca deoarece exista foarte multe.

Aceasta tactica se numeste Wangiri Scam si se bazeaza pe curiozitatea ta. Multe persoane suna inapoi atunci cand rateaza un apel pierdut, de multe ori mai frecvent atunci cand este vorba de un numar din strainatate. Multi varstnici de la noi au copii sau nepoti in strainatate si pot fi tentate sa sune imediat inapoi.

Uneori se intampla chiar sa primesti zeci de apeluri intr-o zi tot cu scopul de a te determina sa afli cine te contacteaza, elementul de baza fiind curiozitatea si intriga

Cam asa arata un telefon care a fost innundat cu apeluri Wangiri.

Ce se intampla daca returnezi apelul ?

Apelul tau este redirectionat catre un numar de telefon cu tarif premium. Apoi apelul te face sa ramai la telefon cat mai mult. Fie o voce iti va spune sa astepti cateva secunde sau vei auzi in continuare un ton de apel. Cu cat appell dureaza mai mult cu stat ei vor primi mai multi bani.

De asemenea iti pot spune ca ai castigat premii sau bani si ca trebuie sa ramai pe fir pentru a revendica premiul sau vei auzi muzica pur si simplu.

Wangiri a luat nastere in Japonia. Termenul in japoneza inseamna odata si gata. Adica un apel si gata. Fenomenul are loc pe toata planeta. Responsabilii cu protectia consumatorului au dat anunturi cu privire la Wangiri in Anglia, Canada, Irlanda, Noua Zeelanda, America si lista continua.

Numerele de telefon de unde poti fi sunat variaza foarte mult. Insa predomina cele din tarile africane cum ar fi Mauritius, Liberia, Comoros, Chad, insulele Cook sau Nauru.

Insa nu te astepta ca toate apeluri Wangiri sa vina doar din astfel de tari. Oameni din intreaga lume au raportat astfel de apeluri venind din Elvetia. 

Cum sa te protejezi

In principle pare fort usor sa te protejezi te aceasta pacaleala. Nu returna apelurile pe care nu le recunosti, in special cele cu prefix international.
Este greu de crezut ca cineva care te cunoaste te va suna de pe un numar international fara sa iti trimita un mesaj sau sa te contacteze prin Facebook, Whatsapp inainte.


Daca esti bombardat de apeluri ce poti face este sa cauti acel fumar pe Google. De multe ori aveste numere de telefon apar marcate ca fraudulence pe diferiste site-uri si astfel iti poti confirma suspiciunea.

De unde au obtinut numarul tau de telefon ?

Traim intr-o lume care este fervent zguduita de vesti in care diferite site-uri sau servicii au fost sparte de hackeri iar datele personale au fost divulgate.
Fie ca iti lasi numarul de telefon atunci cand faci o comanda online sau iti lasi numarul pe o retea de socializare se poate intampla ca numarul tau sa devina public.

Daca primesti mult prea multe apeluri Wanigiri, din pacate ar trebui sa iei in calcul schimbarea numarului de telefon si sa limitezi numarul de persoane carora le oferi numarul si sa il completezi doar pe site-urile in care ai mare incredere.

Hackeri mai pot lua numarul tau de telefon din campanii de marketing. 

In ultimii ani sute de milioane si chiar miliarde de oameni si-au gasit datele lor personale pe internet din cauza practicilor proaste de securitate.

Anul acesta, oameni neautorizati au obtinut baza de date a unei companii care continea 1.2 miliarde de inregistrari care contineau adrese de email, CNP-uri sau numere de telefon. 

Ce sa faci daca ai fost pacalit ?

Ce se intampla daca ai sunat inapoi un numar Wangiri ? In aceasta situatia, iti poti suna compania de telefonie mobila si sa le explicitness situatia. Unele companii iti vor returna suma dupa ce vor verifica daca acel numar de telefon este fraudulent.

Unele companii nu vor accepta returnarea sumei si esti la mana lor.
Daca factura este mult prea mare le poti cere o esalonare.

Nu uita sa raportezi situatia si organelor competente din Romania.

Mai jos ai o lista cu prefix-ul tuturor tarilor.

Related posts