Subsrcibe

[mc4wp_form id="825"]

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
Invata engleza online

Blog Post

Manastirea Prislop
Manastirea Prislop
Manastiri

Manastirea Prislop 

Manastirea Prislop este situata in judetul Maramures, in comuna Prislop, pe Valea Izei, in mijlocul padurilor din Muntii Maramuresului. Aceasta se afla la o distanta de aproximativ 160 km de orasul Cluj-Napoca, care este capitala judetului Cluj. Manastirea Prislop este accesibila prin intermediul unor drumuri nationale si judetene care fac legatura intre localitatea Prislop si alte orase din tara. In apropierea manastirii se afla si orasele Sighetu Marmatiei si Baia Mare.

Este una dintre cele mai importante manastiri din tara noastra, fiind cunoscuta pentru frumusetea sa arhitecturala si pentru importanta sa spirituala. Manastirea a fost fondata in secolul al XVII-lea de catre Arhimandritul Anastasie Crimca, fiind una dintre cele mai importante manastiri ale Moldovei. In prezent, manastirea este loc de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi din intreaga tara.

Manastirea Prislop
Manastirea Prislop

Istoria manastirii Prislop

Manastirea Prislop a fost fondata in secolul al XVII-lea de catre Arhimandritul Anastasie Crimca, un monah ortodox care a venit in aceasta zona impreuna cu un grup de monahi si s-a stabilit intr-o vale izolata din Muntii Maramuresului. Inceputurile manastirii sunt legate de o poveste emotionala: dupa ce a murit sotia sa, Arhimandritul Anastasie Crimca a hotarat sa intre in monahism si sa se retraga intr-o zona izolata, in mijlocul naturii, pentru a se ruga si a se reculege. Astfel, a fondat manastirea Prislop, care a devenit un important centru spiritual al Moldovei.

In timp, manastirea Prislop a devenit un important centru cultural si spiritual al Moldovei. Aici au fost traduse si publicate numeroase carti si documente importante, iar manastirea a devenit un important centru de invatamant. Manastirea Prislop a gazduit de-a lungul timpului numeroase personalitati importante ale epocii, precum Grigore Ureche, Miron Costin si Dimitrie Cantemir, care au studiat aici si au lasat importante contributii la dezvoltarea spirituala si culturala a tarii noastre.

In perioada comunista, manastirea Prislop a fost inchisa de autoritatile comuniste si a fost transformata intr-un depozit de produse alimentare. Dupa prabusirea comunismului, manastirea a fost redeschisa si a devenit din nou un important centru spiritual al tarii. In prezent, manastirea Prislop este una dintre cele mai importante manastiri din Romania, fiind un loc de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi din intreaga tara. Manastirea este, de asemenea, un important centru cultural, organizand conferinte, simpozioane si alte evenimente spirituale.

Restaurari

In ultimii ani, manastirea Prislop a fost supusa unor lucrari de restaurare pentru a-i imbunatati starea de conservare si a o face mai accesibila vizitatorilor. Aceste lucrari au fost necesare deoarece, in timpul perioadei comuniste, manastirea a fost inchisa si transformata intr-un depozit de produse alimentare, ceea ce a dus la degradarea unor elemente importante ale cladirii.

Lucrarile de restaurare au implicat, printre altele, consolidarea si repararea zidurilor si a acoperisurilor, restaurarea si curatarea icoanelor si a picturilor murale, restaurarea si curatarea bibliotecii si a documentelor vechi, precum si instalarea de sisteme de iluminat si de climatizare. De asemenea, au fost realizate lucrari de conservare a elementelor de patrimoniu ale manastirii, precum moastele sfintilor si relicvele ortodoxe.

Lucrarile de restaurare au fost realizate cu sprijinul autoritatilor locale si al unor organizatii non-profit care au contribuit la colectarea de fonduri necesare pentru realizarea acestora. In prezent, manastirea Prislop este una dintre cele mai importante manastiri din Romania, fiind un loc de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi din intreaga tara.

Cum ajungi la Manastirea Prislop

Exista mai multe modalitati de a ajunge la manastire:

  1. Cu masina: Daca aveti propria masina, puteti ajunge la manastirea Prislop prin intermediul drumurilor nationale si judetene care fac legatura intre localitatea Prislop si alte orase din tara. De exemplu, puteti ajunge la manastire prin intermediul drumului national DN18, care leaga orasul Cluj-Napoca de localitatea Prislop.
  2. Cu autocarul: Puteti ajunge la manastirea Prislop cu autocarul prin intermediul companiilor de transport care ofera curse regulate catre localitatea Prislop. De exemplu, compania de transport Flixbus ofera curse regulate catre Prislop din orase precum Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare si alte localitati din tara.
  3. Cu avionul: Daca doriti sa ajungeti la manastirea Prislop cu avionul, puteti ateriza la aeroportul international Cluj-Napoca, care este situat la aproximativ 160 km de manastire. De aici, puteti lua un autocar sau puteti inchiria o masina pentru a ajunge la manastire.

Indiferent de modalitatea aleasa, asigurati-va ca aveti toate documentele necesare pentru a calatori in Romania (pasaport valabil sau carte de identitate, in functie de tara de provenienta) si planificati-va calatoria in asa fel incat sa aveti suficient timp pentru a vizita manastirea Prislop si pentru a savura frumusetile acestei zone pitoresti din Muntii Maramuresului.

Related posts